Welkom op de website van de VVE Gerrit van der Veenlaan 80 t/m 148 en 158 t/m 226

.

Onderhoudsadvies

 
1          Inleiding
De eigenaar van een appartement is automatisch lid van de VVE en dus mede-eigenaar van de gemeenschappelijke gedeeltes van ons complex. Daarmee bent u dus ook medeverantwoordelijk voor het onderhoud van deze gedeeltes. Een aantal zaken zult u als eigenaar zelf dienen te onderhouden. In dit advies wordt nader omschreven wat van u wordt verwacht ten aanzien van de diverse onderhoudsaspecten.
         Het privé bezit
Een korte omschrijving van het privé bezit is: alles wat binnen de betonconstructie en de gevels aanwezig is. Dit dient te allen tijde door de bewoner zelf onderhouden te worden.
3          Het gemeenschappelijke bezit
Wat dit gemeenschappelijke bezit is staat exact omschreven in artikel 2 van het reglement van splitsing van eigendom. In elk geval worden ondermeer tot het gemeenschappelijke bezit de buitengevels (inclusief de raamkozijnen), balkons, dakterrassen, daken, trappenhuizen en bergingsgangen gerekend.
4          Het onderhoud
Alles wat privé bezit is dient door de bewoner zelf onderhouden te worden. Er zijn echter een aantal gemeenschappelijke zaken waar u als bewoner ook zorg voor het onderhoud dient te dragen.
Per onderdeel wordt hieronder aangegeven wat van u als bewoner verwacht wordt en wat gezien wordt als het normale onderhoud voor elke bewoner.
4.1        Mechanische ventilatie (m.v.)
De leidingen worden door de VVE onderhouden, de ventielen van de m.v. zullen door de bewoner regelmatig moeten worden schoongemaakt.
U kunt deze ventielen rechtstandig uit de muur trekken, met beleid, zonder iets te hoeven demonteren. Er zit aan het ventiel een rubber ring welke wel eens los kan schieten bij het eruit halen van het ventiel. Als u het rustig en voorzichtig doet kunt u heel makkelijk zien of de ring ook mee komt. Als u het ventiel uit de muur heeft dan zit er een kleine beugel om de schroefdraad van de dop. Deze beugel kunt u indrukken en dan kan de dop uit het ventiel worden gehaald. Uit de binnenkant van de dop vervolgens het schuimrubber weghalen en u kunt alles met een warm sopje schoonmaken. De dop weer voorzien van het schuimrubber, weer in het ventiel plaatsen en als dan ook de rubber ring weer achter de omgezette randjes geplaatst is kan het ventiel weer rechtstandig in de muur geplaatst worden.
4.2        Water- en gasleidingen
Op het moment dat deze leidingen in de meterkast aankomen is het privé bezit. Mocht zich een probleem met genoemde leidingen voordoen voordat deze in de meterkast aankomen, dan dient u via ons administratiekantoor de juiste instantie in te schakelen.
4.3        Riolering
De standleidingen zullen door de VVE worden onderhouden, de afvoeren van keuken, badkamer en toilet zijn tot aan de standleiding privé bezit en dat moet dus door de bewoner onderhouden worden. De bewoner is wel verplicht ervoor te zorgen dat er in de standleidingen geen verstoppingen kunnen ontstaan.
4.4        Balkons en dakterrassen
Balkons en dakterrassen zijn bedoeld voor privé gebruik maar is wel gemeenschappelijk bezit. Dit houdt in dat u deze kunt gebruiken alsof het uw bezit is en u kunt hier dus plantenbakken plaatsen. Het onderhoud van de balkons en terrassen zal door de VVE gedaan worden. U als bewoner dient er voor te zorgen dat de waterafvoer gegarandeerd blijft. Dit houdt in dat de bewoner zelf de goten en afvoeren vrij moet houden van aarde, bladeren en ander afval welke een verstopping kunnen veroorzaken.
De drainagetegels, het drukvilt, de isolatie en dakbedekking zijn algemene bezittingen. Het is niet toegestaan om onderhoud te plegen aan het drukvilt, de isolatie en de dakbedekking. Dit wordt door deskundigen gedaan in opdracht van de VVE. Uitsluitend de drainagetegels mogen door de bewoners onderhouden en eventueel vervangen worden door andere drainagetegels. Zijn de nieuwe drainagetegels aan de onderzijde vlak uitgevoerd, dan dienen deze tegels op speciale rubbers onder de hoekpunten te worden neergelegd zodat het watertransport onder de tegels gegarandeerd blijft.
4.5        Tuinen
De tuinen van de begane grondappartementen zijn voor privé gebruik maar zijn wel gemeenschappelijk bezit. De tuinen mogen alleen ingericht worden zoals een tuin bedoeld is en de bewoners dienen het pad, tussen hun tuin en de carports, vrij te houden van overhangende takken, bladeren en onkruid. Tevens dienen deze bewoners te zorgen dat het pad grenzend aan hun tuin schoongehouden wordt. Volgens het reglement van splitsing van eigendom mogen de bomen die u eventueel plant niet hoger worden dan de onderzijde van het balkon van uw bovenbuurman.
4.6        Gevels en kozijnen
Elke bewoner wordt verzocht de gevels in de gaten te houden en het bestuur in te lichten indien er mogelijke defecten te zien zijn of als men twijfelt aan de kwaliteit van de gevels.
Om houtrot van binnenuit te voorkomen dient de bewoner de kozijnen en zeker de buitendeuren en draairamen aan de binnenzijde te voorzien van een goed dekkende verflaag. De scharnierzijde behoort volgens de standaard overeenkomst van de schildersbedrijven bij de binnenzijde van de kozijnen. Ook de sponningen van de kozijnen dienen door de bewoner van een goed dekkende verflaag te worden voorzien.
De buitenzijde van het houtwerk zal door de VVE onderhouden worden volgens de in de ledenvergadering afgesproken schildercyclus. Bij beschadigingen aan het buitenverfwerk dient men het bestuur daarvan in kennis te stellen.
4.7        Schuiframen
De schuiframen dienen door de bewoner onderhouden te worden, zodat de ramen soepel blijven schuiven om wringing in het veersysteem te voorkomen. Het onderhoud kan beperkt blijven tot het regelmatig reinigen van de kunststof profielen, ramen lappen en behandeling van de kunststof onderdorpel met glijolie. Een andere en misschien betere mogelijkheid is om teflonspray te gebruiken. Deze spray is bij goede doe-het-zelf zaken te koop. De ramen blijven optimaal schuiven als u circa tweemaal per jaar de kunststof onderdorpel inspuit met de speciale glijolie of met teflonspray. Over het onderhoud/verwijderen van de schuiframen is een nieuwsbrief 2005-1 verspreid onder alle bewoners.
Deze informatie staat ook op onze website www.vvegerritvanderveenlaan.eu onder Archief.
4.8        Rooster in de beglazing
Bedoelde roosters zitten bij de maisonnettes in het vaste glas van de keuken en bij de overige woningen, m.u.v. het type 4A, in het vaste glas van de slaapkamer. Deze roosters dienen door de bewoner vetvrij, open en werkzaam gehouden te worden. Het gaas in het rooster is schoon te maken met warm water waarin een scheut ammoniak zit en dan met een plantenspuit het rooster schoonspuiten. Het schuifgedeelte kan het beste schoongemaakt worden met een vet oplossend middel en is het beste beweegbaar te houden door het mechanisme en de sluitplaat regelmatig in te spuiten met teflonspray.
4.9        Entreedeur van de woning
Deze deur is in principe van de vereniging, maar het onderhoud daarvan is volledig voor de bewoner. De deur mag niet zonder toestemming vervangen worden en ook de kleur aan de buitenzijde mag niet veranderen zonder toestemming van de VVE. Het slot en ook de cilinder is van de bewoner en zal niet door de VVE onderhouden of gerepareerd worden tenzij het door een calamiteit, bijv. een inbraak, noodzakelijk is. In geval van een calamiteit lopen de contacten tussen de bewoner en de VVE in verband met de verzekering via het administratiekantoor en niet via het bestuur van de VVE.
4.10       Portiekdeur en entreedeur van de bergingen
Deze deuren worden door de VVE onderhouden. Het is niet toegestaan dat de bewoner zelf iets doet aan de sloten, drangers, dictators of scharnieren. Het gebruik van grafiet, naaimachineolie of andere middelen voor het smeren van de cilinders is verboden.  Bij een slechte werking dient dit te worden gemeld op de bekende adressen zodat uitsluitend de technische commissie dit onderhoud zal doen met de juiste spullen en gereedschap.
De toegangsdeur naar de eígen berging wordt hier, wat betreft het bovenstaande niet bedoeld. Het schilderwerk van deze deur wordt wel door de VVE onderhouden.
4.11       Centrale verwarming (c.v.)
De c.v. installatie met alle toebehoren, dus ook de rookgasafvoer, is privé bezit. De bewoner is vanwege de algemene veiligheid verplicht ervoor te zorgen dat de gehele installatie vakkundig en goed onderhouden wordt. De leidingen van de ketel naar de radiatoren zijn in de zandcement vloer weggewerkt en zodoende kan in de dekvloeren niet gespijkerd of geboord worden. Het onderhoud van deze leidingen en ook de reparatie is voor de bewoner, echter het opsporen van een lekkage en het herstel van de schade kan een verzekeringszaak zijn, indien deze schade niet door de schuld van de bewoner is ontstaan. Daarvoor dient de bewoner contact op te nemen met ons administratiekantoor.
Een eventuele nieuwe c.v. installatie dient te worden afgestemd op de huidige rookgasafvoeren. Vervanging van een rookgasafvoer kan na toestemming van de VVE gebeuren door een erkend installatiebureau en is voor rekening en voor de verantwoordelijkheid van de bewoner. In de woningen zijn luiken aanwezig om makkelijk bij de kanalen te kunnen, dit i.v.m. eventuele vervanging van afvoeren.